Majoritatea oamenilor stiu ca ar trebui sa manance mai sanatos, dar nu stiu cui sa se adreseze. Acest site are rolul de a te ghida pas cu pas in drumul tau spre sanatate.

A fi sanatos si a avea o greutate optima nu inseamna sa tii diverse diete. Dieta inseamna restrictie la pachet cu anumite carente nutritionale care mai devreme sau mai tarziu iti vor afecta organismul. Atunci cand mananci mai putin decat rata metabolica bazala in repaus (RMB), corpul tau va percepe instantaneu pericolul si va declansa sistemul de alarma care iti va incetini metabolismul pentru a te proteja. Acest lucru va declansa in organism un lant de evenimente moleculare si vor determina ingrasarea. Nici macar o dieta nu poate fi tinuta pe termen lung, iar in momentul in care se renunta la ea, apar din nou kg pierdute.

Haideti sa vedem ce inseamna sa mancam mai sanatos.

Sanatos inseamna echilibrat atat calitativ cat si cantitativ. Este necesar ca alimentatia pe care o consumati sa furnizeze aportul necesar de energie, fara carente sau fara excese de substante nutritive.

I.Enzimele:

Fiecare celula a corpului nostru este animata de viata cunoscuta ca enzima. Enzimele se distrug la o temperatura de 54 de grade C. Orice mancare gatita la o temperatura mai mare decat aceasta, este condamnata la moarte prin disparitia enzimelor. In cazul in care avem o activitate scazuta a enzimelor, ne putem confrunta cu afectiuni destul de severe, precum indigestii, malabsorbtie, arsuri stomacale, gaze balonare, crampe, constipatie, sindromul colonului iritabil si oboseala cronica. Atunci cand activitatea enzimelor este restabilita, aceste disfunctii sunt aproape eradicate.

Clasificarea enzimelor:

  1. Enzime metabolice: regleaza metabolismul, refac tesuturile, implicate in vorbire, respiratie, auz, contractia muschiilor. Se gasesc in mod natural in biochimia organismului si pe masura ce imbatranim activitatea lor scade.
  2. Enzime digestive: descompun proteinele, carbohidratii si grasimile din alimente. Sunt responsabile de extragerea, asimilarea, metabolizarea si absorbtia substantelor nutritive, a vitaminelor si a mineralelor.
  3. Enzime alimentare: cele care provin din mancarea cruda pe care o consumam (germeni, legume, nuci, fructe, seminte)

Lipsa de miscare, alimentatia dezechilibrata si un stil de viata defectuos, duc la consecinte multiple si grave, dar totusi sunt reversibile si pot fi corectate cu ajutorul unui program de sanatate personalizat.

 

II. Glucidele (hidratii de carbon)

Clasificare:

  • zaharuri rapide,
  • zaharuri lente.

Studiile recente nu mai considera un criteriu de diferentiere, capacitatea lor de a fi asimilate. Majoritatea oamenilor de stiinta clasifica glucidele dupa puterea lor glicemica sau „indicele glicemic”.

Glucidele cu indice glicemic ridicat (100) sau glucide „rele”, provoaca cresterea glucozei din sange. Favorizeaza obezitatea.

Glucidele cu indice glicemic scazut (15-50) sau glucide „bune”, sunt cele pe care organismul le asimileaza greu, provocand o crestera redusa a glucozei in sange. Mentin greutatea corporala.

 

III. Proteinele – cele mai complexe alimente.

Clasificare:

  • proteina animala (completa) – carne, oua, peste, lactate;
  • proteina vegetala (incompleta) – naut, fasole, linte, mazare, quinoa, seminte, nuci, alune.

Aceasta proteina este necesara sa o avem in alimentatie pentru a ne furniza cei 8 aminoacizi pe care nu ii poate produce corpul uman.

 

IV. Lipide

Clasificare:

  • Lipide de origine animala (carne, unt, peste, smantana, branza etc.);
  • Lipide de origine vegetala (de exemplu, cele continute de uleiul de masline);
  • Lipidele contin numeroase vitamine, printre care: A, D, E, K cat si acizi grasi esentiali
    (obtinuti numai prin presarea la rece a grasimilor), elemente ce servesc la elaborarea unor hormoni.

V. Fibre

O cantitate de 40g de fibre pe zi ar fi necesarul optim pentru hrana unui adult.
Dupa afirmatiile lui Michel Montignac, in anul 1925 consumul de legume uscate (foarte bogate in fibre)
era de 7,3 kg anual, pe cand astazi este de numai 1,3 kg.

 

VI. Vitamine solubile si insolubile

 

VII.  Saruri minerale

 

Combinatii alimentare corecte:


Stomacul secreta o substanta numita „factor intrinsec” care transporta vitamina B12 creata de flora
bacteriana din intestine. La combinatii incorecte de alimente, cand apare putrefactia, factorul intrinsec nu mai este secretat, intarziindu-se astfel producerea de vitamine B12.

Carnea se poate combina cu salata, NU se combina cu orez, cartofi, paste, branza, paine. Puteti sa combinati carnea cu: fasole verde, rosii, spanac, vinete, telina, conopida, dovlecei.
Cartofii se pot combina cu salata, unt, dovlecei, fasole verde.
Alimentele bogate in amidon (cartofi, orez, paste) se consuma cu salate.
Se pot combina doua proteine de acelasi fel (carne de orice fel, produse lactate de orice fel), dar NU se combina doua proteine diferite (carne cu branza, oua cu lactate, carne cu oua)

Afla acum care sunt carentele nutritionale, pentru a evita dezechilibrele metabolice si greutatea excesiva.

Progreameaza-te la o consultatie online si beneficiaza de toate informatiile personalizate, necesare pentru a-ti da un restart organismului.