Alege sa faci SPORT PENTRU SANATATE!

 

Exercitiul fizic are implicatii majore asupra starii de sanatate si previne imbolnavirea, furnizeaza energie organismului, faciliteaza inlaturarea efectelor nocive ale stresului, creste sentiementul de autocontrol si de incredere in sine.

Beneficiile exercitiului fizic asupra sanatatii:

  • reduce riscul unui deces datorat atacurilor de cord;
  • reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare;
  • reduce riscul dezvoltarii hipertensiunii arteriale;
  • reduce riscul dezvoltarii cancerului de colon;
  • reduce riscul dezvoltarii diabetului;
  • creste rezistenta sistemului imunitar;
  • faciliteaza controlul greutatii, scade masa adipoasa si creste masa musculara;
  • reduce simptomele de depresie si de anxietate.

Este recomandata, in fiecare zi, timp de 30 de minute, activitate fizica redusa de tipul: mersul pe jos, urcatul scarilor, gradinarit;

Este recomandata, de 3-5 ori/ saptamana, timp de 20-60 de minute, activitate fizica moderata de tipul: alergare, dans, mersul pe bicicleta.

Este recomandata de 2-3 ori/ saptamana, in aer liber sau in spatiile special amenajate, activitate fizica intensa de tipul: inot, ridicare de greutati/ fitness, basket, volei, tenis, fotbal, squash.

 

Ce tip de efort mi se potriveste?

Există doua tipuri de efort:

1.Efortul aerob – este acel efort care se desfășoară folosind oxigen din afara organismului, fără a fi afectate rezervele de oxigen ale corpului. În acest tip de efort se creează o cantitate scăzută de acid lactic, iar sistemul cardiovascular funcționează în limite normale, modificările ritmului cardiac fiind aproape insesizabile. Antrenamentul poate dura câteva ore, iar oboseala de după nu este una profundă. Ca efect principal al acestui tip de antrenament avem oxigenarea celulelor din zonele periferice și îmbunătățirea sistemului cardiovascular. În efortul aerob se elimină la început glucidele și apoi lipidele.

Tipuri de efort aerob: spinning, alergatul pe bandă, înotul, dansul, ciclismul, mers pe jos etc. Sursa de energie: glucide și lipide sănătoase.

2. Efortul anaerob: este acel efort care se desfășoară consumând rezervele de oxigen ale organismului, se desfășoară la o intensitate crescută într-un timp relativ scurt. Avem o producție mare de acid lactic, frecvența cardiacă se modifică semnificativ, însă revine rapid la normal în perioada de refacere. Ajută la creșterea metabolismului bazal. Tipuri de efort anaerob: clasicele exerciții de forță, haltere, culturism, chiar și cursele de alergare viteză. Unul dintre principalele beneficii ale acestui antrenament este creșterea masei musculare. Sursa de energie: proteină și aminoacizi.

 

Chestionar

Vă plac activitățile fizice? Da / Nu
Aveți timp pentru aceste activități? Da / Nu
Cât de des faceti sport? 1-2/săpt. , 3-4 /săpt., zilnic, deloc
Ați practictat sport în tinerețe? Dacă da,ce sport? Da / Nu
Aveți probleme cardiovasculare? Da / Nu
Suferiți de alte boli? Dacă da,ce boli? Da / Nu
Ati făcut un test de rezistență la efort? Da / Nu
Aveți dureri de articulații sau de coloană? Da / Nu
Ce sport preferați? Ciclism, înot, alergat, fitness, mers pe jos,  aerobic, tae bo, aqua gym, antrenament sală cu greutăți
Ce tip de mișcare vă puteți permite financiar?
Cât timp pe zi, puteți să alocați pentru acest tip de mișcare?