Afectiuni

Acnee este o boală inflamatorie a pielii, caracterizată prin coșuri, puncte negre si puncte albe.

PH-ul corpului prea acid, contraceptivele orale, dezechilibrul hormonal, medicamentele cu litiu, steroizii, medicamentele pentru epilepsie,candidozele, deficiențele nutriționale, toate acestea pot duce la acnee

Terapie nutrițională: corectarea alimentației și detoxifiere limfă, ficat, sânge(vezi detoxifieri)

Adjuvanți:

  • Acizi grași – menține pielea hidratată, reface țesuturile
  • Potasiu – deficit asociat cu acneea
  • Complex B-uri – imbunătățește circulația sangvină către suprafața pielii
  • Vitamina A – întărește țesutul epitelial
  • Crom picolinat – reduce infecția de pe piele
  • Vitamina C – reduce inflamația
  • Vitamina D3 și Vitamina E – ajută la refacerea și vindecarea țesutului
  • Zinc – previne formarea cicatricelor
  • Seleniu – menține elasticitatea țesutului

Acneea este un semn de disfuncție în chimia organismului, dieta și/ sau modul în care vă îngrijiți pielea. O dietă corectă și personalizată, suplimentele nutriționale și produsele potrivite de îngrijirea pielii sunt utile în rezolvarea problemei.

Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații, iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Artrita este o inflamație a uneia sau mai multe articulații. În articulațile afectate se pot dezvolta oase sau pinteni, care intensifică durerea și scad mobilitatea. Articulațiile afectate de artită reumatoidă au tendința să scoată sunete asemenea unei bucăți de celofan, care foșnește, în timp ce articulațțile osteoartritice trosnesc, scot sunete ca un pocnet sau un pârâit.

Forme comune de artrită și indicatori asociați:

  • Artrită juvenilă
  • Artrită infecțioasă
  • Artrită psoriatică
  • Artrită reumatoidă
  • Bursite și tendinite
  • Gută
  • Lupus eritematos
  • Osteoartrită
  • Sindrom Reiter ,sindrom de fibromialgie si sindrom de tunel carpian
  • Spondiloartrită anchilozantă

Terapie nutrițională: corectarea alimentației și detoxifiere rinichi, ficat, țesuturi și limfă (vezi detoxifieri)

Adjuvanți:

  • Acizi grași – effect antiinflamator
  • Bromelaină – reduce inflamația
  • Castravete de mare – lubrefiere
  • MSM – reface țesutul articulației
  • Calciu,mg,cupru și D3 – previne pierderea osului
  • Vitamina E – crește mobilitatea articulației
  • Trimetilglicină (TMG) – scade homocisteina
  • Seleniu – antioxidant
  • Kelp sau lucrenă- mineralizează oasele
  • Comple B-uri – reduce umflătura din țesut

Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații, iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Autism este o tulburare a creierului. Din punct de vedere fizic pacienții cu autism nu sunt deosebiți, dar dovedesc diferențe de comportament de la vârste foarte mici. Conform National Institute of Neurological Disordes and Stroke, criteriile folosite pentru diagnosticarea autismului sunt:
  • Absența sau deteriorarea simțului ludic imaginative și social
  • Incapacitatea de a-si face prieteni
  • Incapacitatea de a începe sau susține o conversație
  • Limbaj stereotip,repetitiv sau inadecvat
  • Domenii restrânse de interes,anormale ca intensitate și focalizare
  • Preocupare pentru părțile component ale obiectelor
  • Aparentă inflexibilitate în privința schimbării obiceiurilor sau ritualurilor
  • Hiperactivitate,încăpățânare sau refuzul anumitor alimente,obiceiuri sau obiecte
Terapie nutrițională: corectarea alimentației (reducerea sau eliminarea glutenului) și detoxifierea sistemului digestive (vezi detoxifieri). Adjuvanți:
  • Vitamina A, B, C, D3, zinc, magneziu, seleniu- o buna funcționalitate a creierului
  • Acizi nucleici (ARN și AND)- ajută la refacerea și formarea noilor țesuturi ale creierului
  • SAM-e (S-Adenozil-Metionina) – reface funcțiile celulare
  • L –glutamină, L-tirozină, l- taurină – aminoacizi pentru funcționarea creierului
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.
Alergia este un răspuns neadecvat al sistemului imunitar al organismului la substanță care, în mod normal, nu este dăunătoare. Este o diferență între alergie alimentară și intoleranță.O persoană cu intoleranță alimentară nu poate să digere și să proceseze corect alimentul (de obicei din cauza unei enzime sau mai multe care lipsesc). La o persoană cu alergie alimentară, reacția sistemului imunitar este neadecvată. Terapie nutrițională: corectarea alimentației și detoxifiere limfă, ficat, sânge (vezi detoxifieri).
Adjuvanți:
  • Coenzima q 10 – crește oxigenarea celulelor
  • Complex vitamine,calciu,magneziu si D3 – necesar pentru echilibrul sistemului imunitar
  • Enzime necesari digestiei
  • Quercitină și bromelaină –reduce inflamația si scade reactiile la alergeni
  • Vitamina A,E și zinc – o bună funcționare a sistemului imunitar
  • Complex B-uru – formulă antistres
Următoarele simptome sunt manifestările cele mai obișnuite ale alergiilor alimentare:artrită, astm, acnee(coșuri în special pe bărbie și în jurul gurii), boli musculare, colită, creștere sau pierdere exagerată de greutate, inexplicabilă, depresie, dureri de cap, hemoroizi, insomnie, obezitate, oboseală, pofta de anumite alimente, probleme de sinusuri, probleme intestinale, ulcere, anemie, cearcăne, congestie nazală, diaree, conjunctivite, degete umflate, hiperactivitate, fobii, miros neobișnuit al corpului, răceli repetate, infecții la urechi, ochi roșii cu mâncărimi, perioade de tulburare a vederii.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.
Creşterea concetraţiei de acid în sânge şi lichidele interstiţiale. Poate produce o dereglare semnificativă a echilibrului acido-bazic al organismului. Acidoza se caracterizează prin coborârea pH-ului sanguin sub 7, 35 (valoarea normală: 7, 35-7, 45). Acidoza organică se datorează producerii in cantitate mare a unor acizi organici care nu sint utilizaţi in organism.

Acidoza se determină prin măsurarea pH-ului sanguin direct in sângele venos.,are mai multe cauze şi manifestări:

Acidoza metabolică – este consecinţa unei sinteze crescute de acizi în organism sau prin pierderea de baze în cazul diareei (pierdere rapidă de bicarbonat de sodiu). Acidoza respiratorie – reprezintă o dereglare a echilibrului acidobazic al organismului care se produce în momentul în care prin respiraţie nu se realizează în mod eficient eliminarea bioxidului de carbon. Terapie nutrițională:corectarea alimentației și detoxifierea sistemului digestiv (vezi detoxifieri) Adjuvanți:
  • vitamina A- menține sănătatea digestivă
  • enzime digestive –normalizează digestia,elimină radicali liberi
  • probiotice - pentru menținerea florei intestinale
  • antioxidanți –echilibrează ph-ul organismului
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.
Astm bronșic este o boală de plămâni care produce bloacrea căilor aeriene. În timpul atacului de astm, spasmele în mușchii care înconjoară bronhiile se contract împiedicând trecerea aerului. O criză poate dura de la câteva minute la câteva ore.
Astmul cardiac este o boală care poate produce aceleasi simptome ca la astmul bronșic, dar este determinat de leziuni ale inimii. Terapie nutrițională:corectarea alimentației și detoxifiere ficat, colon, plămân si sistem circulator(vezi detoxifieri). Adjuvanti:
  • Acizi grași și ulei de in – reduce inflamția
  • Ca si mg – crește capacitatea de viață a plămânilor
  • Betaină și pepsină –combate malabsorbția care duce la sindromul intestinului permeabil
  • Coenzima q10 – contracareaza histamine
  • Zinc – scurtează sau oprește criza înainte de a devein severă
  • Vitamina C – crește fluxul de aer și combate inflamația
  • Vitamina A,B și selenium – antioxidanți
  • L-cisteină – repară țesutul pulmonary
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.
Bronșita este o inflamație sau o obstrucție a canalelor bronșice.Se manifestă prin colectarea de mucus,tuse,febră,dureri de piept/spate,dureri de gât,dificultăți de respirație și frisoane.

Terapie nutritională:

Detoxifiere.(Vezi detoxifiere țesut si limfa) Corectarea alimentației prin alimente care purifică organismul ți decongestionează plămânii.


Adjuvanți:

  • Vitamina A +beta-caroten natural -protejarea și refacerea țesutului pulmonar
  • Vitamina C întărește sistemul imunitar și reducere nivelul de histamine
  • Coenzima q10 îmbunătățeste circulația sangvină și respirația
  • Enzyme cu bromelină- reduce inflamația
  • Zinc – reface țesutul
  • Vitamina E –elimină radicali liberi,permite oxigenarea țesutului

Plante:

  • Coada calului antiinflamator ,reduce mucusul și tusea
  • Lumănărica – calmeaza congestia
  • Podbalul și coaja de ulm - contracarează tusea
  • Cordyceps – încetinește degenerarea plămânului

Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.
Există mai mult de 100 de varietăți de cancer, au diferite cauze și produc simptome diferite. Majoritatea formelor de cancer intra în una din următoarele categorii:
  1. Carcinom afectează pielea,membranele mucoaselor, glandele și organelle interne
  2. Leucemia afectează țesuturile care formează sângele
  3. Sarcom afectează mușchii, țesuturile conjuctive și oasele
  4. Limfom afectează sistemul limfatic
7 semne timpurii ale cancerului:
  • Schimbări ale vezicii și obiceiurilor intestinale
  • O rană care nu se mai vindecă
  • Sângerări și scurgeri neobișnuite
  • Îngroșări de țesut, noduli la sân sau ori unde în altă parte
  • Dificultăți de deglutiție sau ingestie
  • Modificări ale negilor sau alunițelor
  • Tuse sâcâitoare sau răgușeli
Pentru o vindecare completă sunt necesare mai multe terapii:
  • Terapia cu plante
  • Terapii imunologice
  • Terapii metabolice
  • Terapie minte-trup
  • Terapie nutrițională
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații, iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.
Vitamina A

Posibile simptome: păr uscat și/ sau piele uscată, abcesele urechilor, insomnia, oboseala, dificultăți de reproducere, sinuzite, pneumonie, răceli frecvente, infecții respiratorii, boli de piele(inclusiv acneea), pierdere în greutate.
Dozarea: se recomandă a nu se depăși 100.000UI/ zi. O cantitate mai mare pe o perioadă lungă de timp devine toxică mai ales pentru ficat. Nivelul toxic de vit.A este asociat cu dureri abdominale, mărirea ficatului și/ sau a splinei, tulburări gastrointestinale, greață și vomă, crăpături ale buzelor și la colțul gurii, amenoree (încetarea menstruației),
Surse alimentare: ardei roșu, broccoli, caise, catof dulce, morcovi, gulia, dovleacul, papaya, pepene galben, sfeclă, spanac, spirulina, ulei de ficat de pește, usturoi, ardei iute, varză. Vitamina A o mai găsim in diverse plante: coada calului, frunze de limba mielului, lucrenă, lumânărică, mentă, măceșe, salvie, pătrunjel, rădăcină de brusture, semințe de fenicul, strugurii ursului, trifoi roșu și urzică.
Observații: antibioticele, unele medicamente care scad colesterulul perturbă absorbția vitaminei A.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații, iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Vitamina B complex

Acționează impreună, carența unei vitamine indică adesea și lipsa altora. Le vom discuta pe fiecare separate.

Vitamina B1 (tiamină)

Posibile simptome: constipația, edemele, oboseala, boala beri-beri, amnezia, tulburările cardiace și gastrointestinale, iritabilitatea, respirația grea, lipsa apetitului, atrofia musculară, nervozitatea, amorțirea mâinilor și picioarelor, senzație de furnicături, slăbiciune și dureri musculare, pierdere severă în greutate.
Dozarea: 50-100mg/ zi
Surse alimentare: carnea de pasăre și de porc, cereale integrale, ficatul, gălbenușul de ou, legume, germeni de grâu, orez brun, pește, mazăre, oleaginoase, alge dulse, broccoli, drojdia de bere, kelpul.
Observații: Antibioticele, contraceptivele orale, consumul de alcool tare și cofeină, sulfamidele și fenitoină scad nivelul de tiamină din organism.

Vitamina B2 (riboflavină)

Posibile simptome: crăpături și dureri la colțul gurii, dereglări ale văzului, inflamarea gurii și a limbii, leziuni la nivelul pielii, dermatite, amețeli, căderea părului, insomnia, digestive proastă, întârzierea creșterii și încetinirea răspunsului mental.
Dozarea: 15-50 mg/ zi. A nu se depăși 50 mg/ zi.
Surse alimentare: brânză, gălbenuș de ou, pește, legume, carne, lapte, spanac, cereale integrale, iaurt, sparanghel, avocado, broccoli, varză de bruxelles, coacăze, alge dulse, zarzavat, ciuperci si diverse plante: urzica, coada calului, frunze de zmeur, trifoi roșu, urzica.
Observații: Excesul de riboflavină poate duce la cataractă și boli ale retinei.

Vitamina B3 (niacina)

Posibile simptome: ulcerațiile, demența, depresia, diaree, amețeli, respirație urât mirositoare, dureri de cap, indigestie, insomnie, dureri de membre, pierderea apetitului, scăderea nivelului de zahăr în sânge, slăbiciune musculară, erupțiile cutanate și inflamațiile.
Dozarea: 15-50 mg/zi
Surse alimentare: ficat de vită, drojdie de bere, morcovi, brânză, făină de porumb, broccoli, ouă, pește, lapte, carne de iepure și porc ,roșii, germeni de grâu, oleaginoase, carofi. Ierburi care conțin niacină includ lucrena, rădăcină de brusture, mușețel, semințe de fenicul, hamei, urzică, ovăz, pătrunjel, ulm, trifoi roșu,frunze de zmeur.
Observații: Femeile însărcinate, persoanele care suferă de diabet, glaucoma, gută, boli de ficat sau ulcer peptic trebuie să folosească suplimentele cu niacină cu atenție.
Vitamina B5 (acid pantotenic) Posibile simptome: oboseală, greață, dureri de cap, furnicături în mâini. Carențele mari pot duce la epuizarea glandelor suprarenale. Dozarea: 50-100 mg/ zi.
Surse alimentare: avocado, drojdia de bere, carnea de vită, ouăle, legume proaspete, organe, alune, nuci, ciuperci, lăptișor de matcă, grâu integral.

Vitamina B6 (piridoxina)

Posibile simptome: anemie, convulsii, dureri de cap, greață, piele solzoasă, limbă ulcerată, acne, anorexie, artrită, conjunctivită, crăpături, dureri la gură și buze, depresie, amețeli, oboseală, hiperiritabilitate,vindecare cu greutate a rănilor, inflamații ale gurii și gingiilor, dificultate de învățare și memorare, pierderea memoriei și părului, probleme de auz, paralizii, piele facial unsuroasă, oprirea creșterii și senzație de mâncărime, sindrom de tunel carpian.
Dozarea: 50-100 mg/ zi.
Surse alimentare: ouă, carnea de pui și vită, morcovi, drijdie de bere, pește, mazăre, spanac, semințe de floarea soarelui, alune, fasole boabe, melasă, broccoli, varza, cereal integrale, pepene galben porumb, cartofi. Printre plante se afla lucerna, ovăzul și iarba pisicii.
Observații: Medicamentele diuretice și cele cu cortizon blochează absorbția vitaminei în corp. Folosirea îndelungată de B6, peste 100 mg/ zi poate fi toxică și duce la afecțiuni nervoase și la pierderea coordonării.

Vitamina B12 (metilcobalamină)

Posibile simptome: oboseală cronică, mers anormal, degradarea oaselor, constipație, depresie, ulburări digestive, halucinații, amețeli, sufocări, mărirea ficatului, tulburări de vedere, migrene, respirație grea, pierderea memoriei, tristețe, nervozitate, afecțiuni neurologice, palpitații, anemie pernicioasă, țiuit în ureche, degenerarea măduvii spinării.
Dozarea: 200-400 mcg/ zi
Surse alimentare:carne, ouă, organe, pește, lapte și produse lactate, fructe de mare, fasole, alge, hamei și lucernă.
Observații: Medicamentele împotriva gutei, anticoagulantele și suplimentele cu potasiu pot bloca absorbția vitaminei B12. Persoanelor cărora le lipsește factorul intrinsec (proteină produsă de tractul gastrointestinal) li se recomandă să ia B12 injectabil sau sublingual.

Biotin

Posibile simptome: dermatită seboreică, scalp uscat și coji. Dozarea:400-800 mcg / zi
Surse alimentare: carne de pui, lapte, gălbenuș preparat, drojdie de bere, pește de apă sărată, fasole, cereale integrale.
Observații: Antibioticele, sulfamidele și zaharina afectează efectul biotinului.

Colina

Posibile simptome:creșterea cantității de grăsime în ficat, simptome cardiac, ulcer gastric, hipertensiune, dificultatea de a digera grăsimile, boli de ficat sau rinichi.
Dozarea: 50-200 mcg/ zi
Surse alimentare: gălbenuș de ou, legumele, carnea, ouăle, laptele și cerealele integrale.
Observații: Este necesară in tratamentul aterosclerozei și metabolizarea homocisteinei (homocisteina care se pierde fără a fi transformată poate fi toxică pentru căptușeala vaselor de sânge și pot declanșa factori de opturare, care duc la apariția plăcilor de aterom, la boli de inimă și atac cerebral).

Folat (acid pteroilglutamic)

Posibile simptome: dureri și limbă roșie, anemie, apatie, tulburări digestive, oboseală, insomnia, respirație grea, paranoia, probleme de memorie.
Dozarea: 400-800 mcg/ zi
Surse alimentare:
sparanghel, orz, carne de vită, drojdie de bere, orez brun, brânză, curmale, carne de miel și porc, linte, mazăre, ciuperci, lapte, portocale, rădăcinoase, somon, ton, cereale integrale.
Observații: contraceptivele și alcoolul duc la absorbția deficitară a folatului

Inositol

Posibile simptome: ateroscleroză, constipație, căderea părului, nivel ridicat al colesterolului în sânge, iritabilitate, indispoziție și erupții cutanate.
Dozare: 50-200 mg/ zi
Surse alimentare: drojdie de bere, fructe, lecitină, legume, carne, lapte, melasă nerafinată, stafide, cereale integrale.
Observații: Consumul unor cantități mari de cofeină poate duce la carență de inositol în organism.

Acidul para-aminobenzoic(PABA)

Posibile simptome: depresie, oboseală, încărunțire, tulburări gastro-intestinale, iritabilitate, nervozitate, decolorarea pielii.
Dozare: 10-50 mg/ zi
Surse alimentare: rinichi, ficat, melasă, ciuperci, spanacul și cerealele integrale.
Observații:Medicamentele care conțin sulfanilamide pot duce la o deficiență de PABA.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Vitamina C

Posibile simptome: scorbut, vindecarea dificilă a rănilor, sângerări gingivale prelungite, creșterea sensibilității la infecții, răceli și infecții bronșice, dureri de incheieturi, lipsă de energie, digestie proastă, tendință de a face vânătăi cu ușurință, căderea dinților.
Dozare: 1000-3000 mg/ zi
Surse alimentare: zmeură, coacăze, citrice și legume verzi, sparanghel, avocado, sfeclă, broccoli, varză de bruxelles, pepene galben, mango, papaya, mazărea, ardei gras, pătrunjel, ananas, ridichi, măceșe, spanac, căpșunele, bananele, roșia și gulia. Sucul de portacale, dar doar proaspăt stors. Plantele care conțin vitamina C include lucerna, semințele de fenicul, schinduf, coada calului, kelp, mentă, lumânărică, urzică, ovăz, frunze de zmeur.
Observații: Alcoolul, analgezicele, antidepresivele, anticoagulantele, contraceptivele orale și steroizii reduc nivelul de vitamina C în corp. Fumatul provoacă pierderi serioase de vitamina C (40 mg se pierde la o singură țigare). Pentru o maximă eficiență, suplimentele de vitamina C trebuie luate în doze divizate, de două ori pe zi.

Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Vitamina D

Posibile simptome: fragilitate osoasă, pierderea apetitului, senzație de arsură îngât, diaree, insomnie probleme de vedere.
Dozare: 400-600 UI/ zi pentru adulți
Surse alimentare: macrou, lactate, ouă, unt, sardine, ciuperci, cartofi dulci, ton, uleiuri vegetale.
Observații: Tulburările intestinale și disfuncțiile ficatului sau ale vezicii biliare, unele medicamente care scad colesterolul, cortizonul.pot afecta absorbția de vitama D Diureticele dezechilibrează raportul dintre calciu si vitamina D.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Vitammina E

Posibile simptome: afectarea globulelor roșii și afectarea nervilor, sterilitatea, dereglări neuromusculare, avort spontan, degenerare uterină.
Dozare: Conform vârstei
Surse alientare: avocado, ulei vegetal presat la rece (măsline, avocado, sofran, porumb, floarea soarelui)
Observații:Dacă luați medicamente anticoagulante nu depășiți 200 UI/zi. Dacă suferiți de diabet, hipertiroidie, reumatism, hipertensiune arterială nu depășiți doza de 100 UI/zi.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Vitamina K

Posibile simptome: sîngerări interne sau anormale
Surse alimentare: sparanghel, afine, broccoli, varză de bruxelles, conopidă, frunze de salată, ficat, carne de pui, grâu, iaurt, ovăz, secară. Plante care conțin vitmamina K, sunt lucerna, ceai verde, Kelp, urzica, traista ciobanului.
Observații: Bacteriile din intestin, care sintetizează vitamina K, sunt distruse de antibiotice. Boala Crohn, colita ulceroasă, bolile de ficat, provoacă carențe de vitamina K.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.
Calciu

Posibile simprome: dureri în încheieturi, unghii fragile, eczema, nivel crescut al colesterolului, palpitatii, hipertensiune arterială, insomnie, crampe musculare, nervozitate, amorțeli ale brațelor si/ sau picioarelor, artrite reumatoide, rahitism, pierderea dințiilor.
Surse alimentare: laurt, somon, sardine, fructe de mare, alune, zarzavat cu frunze verzi, broccoli, unt, drojdie de bere, brânză, alge verzi, smochine, lapte de capră, prune uscate, semințe de susan, fasole, guile. Plantele care conțin calciu sunt lucerna, rădăcină de brusture, mușețel, cicoare, păpădie, silur, semințe de in și fenicul, hamei, coada calului, frunze de zmeur, trifoi roșu, măceșe, traista ciobanului, coada șoricelului.
Dozare: 500-2500mg/ zi. Suplimentele de calciu sunt mai eficiente când sunt luate în doze mici (500mg) repartizate în cursul zilei și înainte de culcare.
Observații: fenobarbitalul și diureticele duc la carențe de calciu. Persoanele cu istoric de pietre la rinichi sau afecțiuni renale, nu ar trebui sa depășească 2000 mg/ zi
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Crom
Posibile simptome: anxietate, oboseală, intoleranță față de glucoză, etabolism incorect al aminoacizilor și creșterea riscului de ateroscleroză.
Dozare: 35 mcg/ zi bărbați, 20 mcg/ zi femei, 45 mcg/zi femei care alapteaza.
Surse alimentare: carne de vită, drojdie de bere, orez brun, brânză, carne de curcan, pește si cereale integrale, fasole, broccoli, ficat, carne de pui, porumb, ouă, mazăre, ciuperci, cartofi.
Observații: Persoanele care fac acttivitâți aerobice intense și consumă mari cantități de carbohidrați în raport cu majoritatea oamenilor, au nevoie de mai mult crom decât ceilalți.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Cupru
Posibile simptome: anemie, sângerări, diaree, slăbiciune generală, dereglări ale funcției respiratorii și ulcerații ale pielii, creșterea nivelului de grăsimi în sânge.
Dozare: 900mcg/zi pentru adulți,1000 mcg/zi pentru femei însărcinate
Surse alimemtare: alune, avocado, orz, fasole, sfecla, broccoli, usturoi, linte, ciuperci, portocale, ridichi, stafide, fructe de mare,zarzavat cu frunze verzi.
Observații: Nivelul cuprului în organism este legat de nivelul zincului si al vitaminei C. Dacă nivelul cuprului este prea ridicat, cantitâțiile de vitamina C și zinc scad. Dacă se consumă cantități mari de vitamina C și zinc, scade nivelul cuprului. La persoanele care își iau 20% din caloriile zilnice din fructoză, scade nivelul de superoxid dismutază(SOD) din globulele roșii ale sângelui, o enzimă dependentă de cupru,esențială pentru protejarea antioxidantă în globulele roșii.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Fier
Posibile simptome: anemie, păr casant, dificultăți de înghițire, tulburări digestive, amețeli, oboseală, oase fragile, inflamații ale țesutului gurii, căderea părului, unghii fragile sau striate, nervozitate, obezitate, paloare și reacții mintale încetinite.
Dozare: 8 mg/ zi ,pentru un bărbat adult, 18 gr/ zi pentru o femeie adultă, 27 mg pentru o femeie insarcinata.
Surse alimentare:ouă, pește, ficat, carne de pui și vită, verdeață, cereale integrale, pâine, alune, orez, avocado, sfeclă, drojdia de bere, curmale, fasole, linte, mei, piersici, pere, prune uscate, dovlecei, stafide, semințe de susan. Plantele care conțin fier sunt: lucernă, rădăcină de brusture, mușețel, cicoare, păpădie,dong quai, schinduf, coada calului,kelp,lemn dulce, lumănărică, semințe de scaiete, urzică, ovăz, mentă, nalbă, frunze de zmeur, trifoi roșu, traista ciobanului, strugurii ursului.
Observații: Nu luați suplimente de fier impreună cu vitamina E. Vitamina C crește absorbția fierului cu mai mult de 30%. Pentru absorbția fierului trebuie să fie suficient acid clorhidric în stomac. Cuprul, magneziu, molibdenul, vitamina A și B complex sunt necesare pentru o absorbție completă a fierului.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Iod
Posibile simptome: oboseală, cancer de sân, hipotiroidism, creșterea în greutate.
Dozare: 150 mcg/ zi pentru adulți, 220 mcg/ zi pentru femei însărcinate.
Surse alimentare: pește de apă sărată, algele kelp, sarea iodată, sparanghel, usturoi, fasole albă, ciuperci, sare de mare(echilibrată natural în minerale), semițe de susan, spanac, dovleac, sfeclă și gulie.
Observații: Anumite alimente crude, consumate în cantitate mare blochează iodul în tiroidă. Acestea sunt varza, varza de bruxelles, conopida, gulia, spanacul, piersicile si perele. Dacă aveți o tiroidă hiperactivă ar trebui să limitați consumul acestor alimente crude.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Magneziu
Posibile simptome: confuzia, insomnia, irascibilitatea, digestia proastă, tahicardia, convulsiile și crizele nervoase, aritmie cardiacă, hipertensiune arterială, astm, oboseală cronică, sindromul colonului inflamat iritabil, boli pulmonare, formarea pietrelor la rinichi.
Dozare: 400 mg pentru bărbați adulti/ zi, 320 mg pentru femei adulte/zi,
Surse alimentare: produse lactate, pește, carne, fructe de mare, mere, caise, avocado, banane, drojdia de bere, orezul negru, pepene galben, alge dulse, smochine, usturoi, grapefruit, vredeața, lămâile, meiul, fasolea albă, alunele, piersicile, somonul, semințele de susan, cerealele integrale. Ierburile care conțin magneziu sunt lucerna, algele brune, iarba mâței, mușețelul, păpădia, silurul, semințele de fenicul, schinduful, hameiul, coada calului, coada șoricelului, urzică, pătrunjel, mentă, lemnul dulce, frunze de zmeur, trifoi roșu, salvia, traista ciobanului.
Observații: Nivelul crescut al zincului și vitamina D, folosirea diureticelor, diareea și consumul de alcool cresc nevoile de magneziu ale organismului. Consumul crescut de grăsimi și proteine, calciu și vitamina D, scad absorbția magneziului. Alimentele care conțin acid oxalic(rubarbă, spanac, cacao, alune), scad absorbția magneziului.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Potasiu
Posibile simptome: uscăciunea anormală a pielii, acnee, frisoane, tulburări cognitive, constipația, depresia, diaree, diminuarea reflexelor, edemele, nervozitatea, setea continuă, aritmiile cardiace, intoleranță la glucoză, dereglările de creștere, nivelul ridicat al celesterolului, insomniile, hipotensiunea arterială, oboseala musculară și slăbiciunea, greață și vomă, dureri de cap periodice, proteine în urină, probleme de respirație și retenție de sare.
Dozare: 4500 mg/ zi pentru adulți
Surse alimentare: peștele, fructele, legumele, carnea de vită, carnea de pasăre, legumele și cerealele integrale, caise, avocado, banane, fasole albă, drojdie de bere, orez brun, curmale, oleaginoase, cartofi, stafide, spanac, dovleac, iaurt. Ierburile care conțin potasiu sunt coada calului, iarba mâței, hameiul, urzica, trifoiul roșu, salvia.
Observații: Boliile de rinichi, diareea, folosirea diureticelor sau a laxativelor distrug efectul potasiului. Tutunul și cafeina reduc absorbția potasiului. Cantități mare de lemn dulce, pe perioadă lungă de timp duce la risipirea potasiului din organism. Secretarea hormonilor de stres provoacă o scădere a raportului potasiu-sodiu atât în interiorul, cât și la suprafața celulei. Ca rezultat al stresului, cresc nevoile de potasiu al organismului.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Seleniu

Posibile simptome: boli de inimă, cancer, oboseală, dereglări de creștere, infecții, nivel mare al colesterolului, dereglări ale ficatului, insuficiență pancreatică și sterilitate.
Dozare: 200 mcg/ zi este suficient
Surse alimentare: drojdie de bere, broccoli,orez brun, alune de brazilia, carne de pasăre, ficat, nuci de Macadamia, ceapă, ton, cereale integrale. Ierburile care conțin seleniu sunt lucernă, schinduf, rădăcină de brusture, usturoi, mușețel, semințe de fenicul, urzica, ovăzul, pătrunjelul, menta, frunzele de zmeur, trifoiul roșu, strugurii ursului, coada șoricelului, iarba măței.
Observații: Seleniul și vitamina A acționează în sanergie și ajută la producerea anticorpilor, la menținerea sănătății inimii și a ficatului. Seleniul în combinație cu vitamina E și zinc este un adjuvant în bolile cardiovasculare,artrite,infertilitate la bărbați și hipertensiune.30 mcg de alune de brazilia conțin 544 gr seleniu. Dacă consumați nuci, numai luați suplimente cu seleniu, pentru a evita excesul. Simptomele selenozei (exces seleniu) căderea dinților, respirație cu miros de usturoi, piele îngălbenită, artrită.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Zinc
Posibile simptome: pierderea simțului olfactiv și gustativ, subțierea unghiilor, exfolierea pielii, petele albe, acneea, întârzierea maturizării sexuale, oboseala, căderea părului, o proastă vedere de noapte, nivel ridicat al colesterolului, creșterea sensibilității la infecții, infertilitate, deficiențe de memorie, predispoziție la diabet, tulburări de prostată, gripe și răceli repetate, vindecarea înceată a rănilor.
Dozare:15-20mg/ zi
Surse alimentare: drojdie de bere, kelp, gălbenus de ou, pește, carne de miel, legume, fasole albă, ficat, carne de vită, ciuperci, carne de pasăre, semințe de dovleac, sardine, fructe de mare, semințe de floarea soarelui, cereale integrale. Ierburile cu conținut de zinc sunt lucerna, mușețelul, păpădia, silurul semințe de fenicul, hamei, lumânărică, pătrunjel, trifoi roșu.
Observații: Nivelul zincului poate fi scăzut de boli de rinichi, diaree, ciroză, diabet sau consum mare de fibre, care face ca zincul să fie eliminat prin tractul intestinal. Dacă apelați la suplimnte de zinc și fier, luați-le în momente diferite. Dacă se iau împreună, își blochează reciproc acțiunea.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Vanadiu
Posibile simptome: boli cardiovasculare și de rinichi,capacitatea de reproducere.
Surse alimentare: mărar, pește, carne, ridichi, fasole, cereale integrale.
Observații: Dacă apelați la suplimente cu crom și vanadiu,luați-le în momente diferite.Tutunul scade nivelul de vanadiu.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

Sodiu
Posibile simptome: crampe abdominale, anorexia, confuzia, deshidratarea, depresia, amețeala, oboseala, flatulența, halucinațiile, durerile de cap, palpitațiile și disfuncțiile gustative, apatia, hipotensiunea, dereglările de memorie, slăbiciune musculară,greață și vomă, coordonare proastă, infecții repetate, scădere în greutate.
Surse alimentare: Aproape orice aliment conține sodiu.
Observații: Păstrați un echilibru corect între sodiu și potasiu.
Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.
Este o boală inflamatorie degenerativă. Ficatul devine incapabil să funcționeze corect din cauza țesutului cicatrizat care împiedica trecerea normală a sângelui prin ficat.

Complicațiile cirozei:
  • hipertensiune portală - creșterea presiunii sanguine la nivelul sistemului circulator venos portal, care transportă sângele de la organele abdominale la ficat.
  • Ascita – adunarea fluidelor în abdomen
  • Leziuni ale rinichiului
  • Encefalopatie – boală a creierului, apare din cauza toxinelor pe care ficatul nu le mai poate neutraliza.
Terapia nutritională: Detoxifiere (vezi detox ficat și limfă) Corectarea alimentației
Adjuvanti:
  • Colină și inositol – pentru ficat gras
  • Complex B-uri – ajută la absorbția nutrienților și procesarea globulelor roșii
  • Betaină și extract de bilă de bou – ficatul și înlocuiește enzimele digestive produse în mod normal de colecist.
  • Larginină și L cisteină detoxifică amoniacul (subprodus la digestia proteinei) care se acumulează cand ficatul nu funcționeaza bine
  • Vitamina C și acid alfa-lipoic – antioxidant
  • Coenzima q 10 – oxigenează țesutul
  • Vitamina A,D,E
  • Zinc
  • Plante:
  • Lucernă
  • Aloe vera
  • Radacină de brusture, păpădie, trifoi roșu
  • Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Constipația înseamnă eliminarea deficitară sau neregulată a unui scaun dur, uscat, ca rezultat al alimentelor care se mișcă încet prin intestinal gros.În majoritatea cazurilor, constipația apare din cauza insuficienței cantități de fibre și lichide din dietă.Fibrele solubile în apă au o textură moale și ajută la înmuierea scaunului. Fibrele insolubile trec prin intestinul gros neschimbate și se adună în scaun, ceea ce ajută la stimularea contracțiilor intestinului.

    Alți factori care pot duce la constipație sunt lipsa de mișcare,deshidratarea,vârsta înaintată, dereglări musculare, anomalii structurale,boli de intestin, boli neurologice,consum mare de alimente nesănătoase.

    Persoanele cu diabet sau problem la rinichi au tendința să aibă constipație.Unele medicamente pot produce constipație,cum sunt anumite siropuri de tuse,medicamentele contra durerii care conțin codeină,unele antidepresive,suplimentele de fier,medicamentele pentru inimă și tensiune, suplimentele cu calciu și unele antihistaminice.


    Terapia nutritională:
    1. Detoxifiere (vezi detox sistem digestiv și intestine)
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • Vitamina C cu bioflavonoizi – efect de curățare
    • Acizi grași esențiali – restabilesc balanța normal a acizilor grași pentru a ajuta la o mișcare peristaltică normală
    • Complex B-uri și acid folic– ajută la o bună digestie a carbohidraților,grăsimilor și proteinelor
    • Complex de multienzime – ajută digestia
    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Crampe musculare - sunt adesea cauzatede dezechilibrul la nivelul electroliților din corp- minerale ca potasiu,calciu și magneziu.Carența de vitamina E poate duce la crampe muscular. Alte cauze sunt un efort fizic neobișnuit, suprasolicitarea, statul pe scaun sau în picioare o perioadă mai mare de timp,anemia, fumatul, inactivitatea, fibromialgia, dezechilibrul hormonal, alergiile, artrita, hipotiroidismul, deshidratarea, circulația periferică proastă.

    Terapia nutritională:

    1. Detoxifiere (vezi detox sânge și ficat)
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • Calciu și magneziu – folosiți forma chelată sau citrate
    • Vitamina E
    • Magneziu și potasiu
    • Complex B-uri
    • Vitamina C cu bioflavonoizi
    • Vitamina D3
    • Coenzima Q10 și zinc
    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Diaree – este caracterizată prin scaune dese,moi și apoase.Printre nenumăratele cauze ale diareei sunt digestia incomplrtă a alimentelor, intoxicația și alergiile alimentare, consumul de alcool în exces, consumul de apă contaminată, cafeina, magneziu, laxativele. Bolile inflamatorii ale intestinelor,cum ar fi colita ulcerativă,diverticulita sau boala Crohn, boli ale pancreasului și cancerul pot duce la deranjamente intestinale grave. Stresul emoțional dă și el diaree.

    Terapia nutritională:

    1. Detoxifiere (vezi detox sistem digestiv)
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • Complex de acizi grași esențiali – ajută la formarea scaunului
    • Kelp – înlocuiește mineralele pierdute prin diaree
    • Complex B-uri
    • Enzime digestive
    • Vitmania E și C cu bioflavonoizi
    • Zinc
    • Probiotice

    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Dermatita - este un tip de inflamație a pielii. Această inflamație produce exfolieri, descuamări, îngroșări, supurări, schimbări de culoare și adesea mâncărimi. Hipoclorhidria (nivel scăzut de acid clorhidric în stomac) determină situația cunoscută sub denumirea de “sindrom de colon iritabil”, în care intestinele devin poroase și lasă mici particule de alimente nedigerabile să intre în fluxul sangvin, provocând reacții alergice. Candidozele, alergiile alimentare și o slăbiciune cu bază genetică a enzimei delta 6-desaturază (care convertește grăsimile esențiale în prostaglandine antiinflamatorii) sunt alte cauze posibile ale acetei boli.

    Terapia nutritională:

    1. Detoxifiere (vezi detox sistem digestiv, limfă și țesuturi)
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • Betaină HCL – Formă de acid clorhidric
    • Complex B-uri – formarea și longevitatea celulară
    • Vitamina E – calmează mâncărimile
    • Acizi grași esențiali – cresc lubrifierea pielii
    • Kelp – vindecă țesuturile
    • Zinc și selenium
    • Coenzima q 10
    • Vitamina A și D3
    • Ulei de limba mielului și in – ajută pielea să-și mențină umiditatea și suplețea
    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Diabet - este boala în care organismul fie nu produce,fie nu poate folosi hormonal pancreatic insulina. Există două tipuri de diabet:

    - tipul 1 - insulinodependent care este o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele-beta din pancreas, producătoare de insulin.

    - tip 2 - non-insulinodependent în care pancreasul produce insulină în cantități mici,dar nu suficient ca să alimenteze celulele.


    Terapia nutritională:
    1. Detoxifiere (vezi detox sistem digestiv)
    2. Corectarea alimentației. Alimentația joacă un rol extrem de important în menținerea unui nivel stabil de glicemie.
    3. Adjuvanti:
    • Acid alfa-lipoic – ajută la controlul zahărului în sânge
    • L-glutamină plus taurină reduce dorința de dulce și ajută la eliberarea insulinei
    • Drojdie de bere cu crom
    • Quercitină – ajută la protejarea membranelor cristalinului ochiului
    • Complex B-uri
    • Zinc
    • Complex cu calciu,magneziu,mangan,cupru,vanadiu
    • Coenzima Q10
    • Vitamina C cu bioflavonoizi
    • Vitamina A și E
    • Extract de maitake
    • Panteină (acid pantotenic)- reduce colesterolul LDL și previne formarea depozitelor în artere
    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Cauzele sunt stresul, stările de tensiune(cefalee), anxietatea, alergiile, constipația, deshidratarea, consumul de cafea,oboseala ochilor, foamea, presiunea sinusală, tensiunea musculară, dezechilibrul hormonal, sindromul articulației temporo-mandibulare(ATM), trauma la cap, deficiențe de nutriție,folosirea alcoolului, a drogului sau tutunului.

    Durerile de cap pot avea și alte probleme de sănătate

    - reacții la numite alimente sau aditivi alimentari

    – grâu, ciocolată, glutamat de monosodiu(MSG), sulfiți, mezeluri, lactate, alune.

    - modificări ale coloanei vertebrale, hipertensiune, hipoglicemie, sinuzita, carențe de vitamina B,supradoză de vitamina A, anemia, tumorile, tulburări intestinale.


    Terapia nutritională:
    1. Detoxifiere (vezi detox sistem digestiv,limfă și țesuturi)
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • 5 HTP – scade intensitatea durerilor de cap și a migrenelor
    • Bromelină – enzimă care ajută la reglarea răspunsului inflamator
    • Calciu și magneziu – carențele pot determina migrene
    • Coenzima Q10 și vitamina A – crește oxigenarea țesuturilor
    • L tirozină,L-glutamină și quercitin – calmează durerea
    • Complex de B-uri
    • Vitamina C cu bioflavonoizi
    • MSM – calmează durerea

    • Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Edem – este o acumulare de fluid în spațiile dintre celule,în țesuturile moi ale organismului. Edemul poate indica o boală serioasă ca ciroza ficatului, Sida, leziune congestivă a inimii, diabet sau sindromul venei cave (îngustarea venei care duce sângele de la părțile superioare ale corpului la inimă.


    Terapia nutritională:
    1. Detoxifiere (vezi detox sistem urinar, limfă și țesuturi)
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • Complex de aminoacizi în formă liberă – ajută la asimilarea adecvată a proteinelor
    • Complex B-uri – reduce retenția de apă
    • Calciu și magneziu – înlocuiesc mineralele pierdute prin edem
    • Siliciu – diuretic natural
    • Potasiu – ajută la păstrarea fluidelor în interiorul celulelor
    • Vitamina E – ajută circulația
    • Vitamina C cu bioflavonoizi – esențială pentru funcția suprarenalelor și producerea adrenalinei care este vitală pentru echilibrul fluidelor și controlul edemelor.
    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Endometrioză – este o creștere anormală a celulelor care formează mucoasa uterului. Nu se cunoaște cauza exactă a endometriozei,se presupune că fluidul menstrual se întoarce în trompele falopiene și se scurge în cavitatea peritoneală unde celulele endometriale se implantează singure și cresc.


    Terapia nutritională:
    1. Detoxifiere (detox hormonal)
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • Vitamina –ajută la echilibrul hormonal
    • Vitamina K sau lucernă – ajută la coagularea normală a sângelui
    • Acizi grași esențiali – pentru reglarea echilibrului hormonal și al prostaglandinei
    • Fier lichid(floradix) – carența de fier este comună cu această afecțiune
    • Complex B-uri – elimină excesul de fluide
    • Zinc – repară țesuturile
    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Fibrom uterin - este o excrescență benignă care se poate forma atât pe peretele muscular intern,cât și în afara uterului. În funcție de localizarea exactă, fibromul poate da dureri în picioare, în spate și/ sau în pelvis și exercită o presiune în intestine sau asupra vezicii urinare sau chiar blochează uretra și creează obstrucții renale.


    Terapia nutritională:
    1. Detoxifiere (detox hormonal)
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • Coenzima Q10 – oxigenează țesuturile
    • Extract de maitake sau shitake –are proprietăți imunostimulatoare inhibând creșterea tumorilor
    • Fier lichid(floradix)
    • Cupru și zinc
    • Vitamina C și vitamina A
    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Gripă – este o infecție virală contagioasă a căilor respiratorii superioare. Există două tipuri de virusuri ale gripei, desemnate cu tipul A și tipul B.


    Terapia nutritională:
    1. Detoxifiere
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • Complex cu vitamina A, C și E plus selenium și zinc
    • Argint coloidal
    • Complex aminoacizi în formă liberă
    • Capsule de usturoi
    • Extract de maitake sau shitake sai reishi
    • Complex de B-uri
    • Seleniu
    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.

    Gută – este un tip obișnuit de artrită care apare când există prea mult acid uric în sânge, în țesuturi și în urină. La persoanele cu gută, organismul destulă enzimă digestivă uricază care oxidează acidul uric relative insolubil într-un compus foarte solubil. Nivelul crescut de acid uric în sânge poate fi un indicator al proastei funcționări a rinichilor. Obezitatea și dieta nepotrivită cresc riscul dezvoltării gutei.


    Terapia nutritională:
    1. Detoxifiere(limfă,țesuturi și system urinar)
    2. Corectarea alimentației
    3. Adjuvanti:
    • Acizi grași esențiali – refac țesutul
    • Enzime digestive
    • Complex de B-uri
    • Vitamina C cu bioflavonoizi
    • Vitamina E
    • Complex de aminoacizi în formă liberă
    • Kelp sau lucernă
    • Potasiu
    • SOD( superoxid dismutază) – antioxidant puternic
    • Zinc calciu și magneziu
    • Castravete de mare
    • Glucozamină ,condroitină și MSM – calmează durerea
    Notă= tratamentul este personalizat în urma unor investigații iar dozarea nutrienților se face în funcție de necesități si afecțiuni existente.