Cromoterapia – Vindecare prin culori

Cromoterapia este o formă de terapie alternativă care folosește simțurile pentru a echilibra organismul. Culorile sunt folosite pentru a induce diferite stări în organism, care favorizează prevenția sau vindecarea unor afecțiuni.
ROŞU: inspiră energie, forţă, pasiune, sexualitate. Este culoarea preferata de catre persoanele curajoase, voluntare si comunicative. Roșul este simbolul vieții, puterii si vitalități, semnifică vointa de a obține rezultate, de a înfrunta viața cu dificultatile și problemele ei.
Indicatii: anemie, răceală, gripe, dureri reumatice, tulburări respiratorii, anumite forme de depresie nervoasă, astenie fizică, frigiditate, astm bronsic.
Contraindicatii: hipertensiune arterială, febră, crize de nervi, temperamente sangvine, tulburari emoționale.

GALBEN: Îmbracamintea de culoare galbenă este indicată pentru a întări și a dinamiza nervii și creierul. Cei ce preferă aceasta culoare sunt optimiști, originali, creativi, spirituali, adoră provocările și sunt prietenii pe care se poate conta. Culoarea galbenă este ideală pentru holuri sau pentru o cameră insuficient luminată. Galbenul influenţează capacitatea de concentrare, mobilizarea, vigilenţa si stimulează activitatea ficatului, amplifică procesele trofice la nivelul pielii, normalizeaza digestia.
Considerată cea mai veselă din tot spectrul, culoarea galbenă stimulează trăirea unor sentimente pozitive, cum ar fi: optimismul, cutezanța, tendința de autodepășire, stăpânirea de sine, generozitatea.
Indicatii: hepatite cronice si acute, dischinezie biliară, colite de fermentație, diferite eczeme și afectiuni ale pielii, diabet, migrene, meteorism, tulburări stomacale, stimularea memoriei, calmant în psihonevroze.
Contraindicatii: stări febrile, palpitații cardiace, inflamații acute, stări de supraexcitare.

PORTOCALIU: este o culoare senzuală şi, fiind apropiată de roşu, dezvăluie persoane calde, care radiază bunătate, persoane cu foarte mult optimism. Portocaliul simbolizează confort și caldură, fiind potrivit pentru camera de zi, însa pe suprafete mari poate deveni obositor. Cei carora le place aceasta culoare sunt harnici, entuziaști și iubesc aventura.
Indicatii: tratarea astmului, spasmofiliei, în caz de litiază biliară, melancolie, stres, bronșite, afecțiuni renale sau hepatice, reumatism cronic.

ROZ: exprimă tinerețe, fericire și este ideal pentru camera copiilor sau pentru baie. Cei care preferă culoarea roz sunt romantici, talentați, cuceritori în conversații și păstrează un aer de inocență juvenilă. Dacă apare frecvent în vestimentaţie, denotă imaturitate, dorinţa de a copilări, de a retrăi bucuria tinereţii. Dezavantajul celor din aceasta categorie este că sunt lipsiţi de puterea de decizie şi sunt obsedaţi de propria persoană. Are proprietati calmante si relaxante, creeaza o ambianță optimistă și odihnitoare.

ALBASTRU: este o culoare calmantă şi clară. Aceasta este culoarea luptătorilor, a persoanelor care vor să se perfecţioneze într-un domeniu de activitate. Adesea, sunt firi introvertite, care se dedică muncii, în special domeniilor de cercetare. Se foloseste la vopsirea culoarelor si încaperilor în nuanțe deschise, ca să dea senzația de spațiu mai mare, iar în sălile de operație și de naștere se folosește pentru efectul ei analgezic si antispastic. Paradoxal, abuzul de albastru în decorarea interioarelor poate provoca depresie, deoarece este considerată o culoare rece. De asemenea, se recomandă ca lenjeria intimă, atat la barbați, cât și la femei să nu aibă culoarea albastră întrucat în timp, folosirea acestei culori duce la diminuarea vitalității și la anumite forme de astenie.
Indicatii: hipertensiune arterială, afectiuni ale gâtului, dureri de cap, afte, insomnie, abcese gingivale, alergii, stări febrile, insolatie, palpitatii.
Contraindicatii: boli reumatice, răceală, oboseală, stări depressive, frisoane.

VERDE: are un tonus excepţional. Persoanele care preferă verdele sunt prietenoase, perfecţioniste şi autoritare. Îmbrăcămintea de culoare verde se recomandă să se poarte mai ales în timpul perioadelor de tulburări emoționale sau mentale. Recomandarile medicale privind plimbările sau concediile efectuate în mijlocul naturii spun totul despre puterea de revigorare a acestei culori. De fapt este una dintre culorile despre care se admite că nu are contraindicații majore, atâta timp cât nu este folosită în nuanțe închise, timp indelungat.
Indicatii: dureri de cap, alergii, insomnie, hipertensiune arterială, ulcer gastric, gripă însoțită de febră, nevralgii, oboseală acută, nevroze însoțite de anxietate. Ca regenerant, culoarea verde este indicată pentru stimularea vindecării rănilor vechi și a fracturilor.

VIOLET: este asociat cu fantezia, creativitatea. Reprezintă regalitatea sau o lume plină de romantism. Respingerea violetului semnifică teamă de angajare, ezitare. Preferință pentru nuantele pure de violet indică o natură sinceră, inocentă, precum și o anumită înțelepciune. La nivel psihic calmează angoasele, anihilează frica și elimină agresivitatea.
Indicatii: boli reumatice, nevralgii, insomnie, astm bronșic, tulburări de vedere, dezechilibre nervoase, afecțiuni renale, boli infecțioase, stimularea memoriei, afecțiuni cardiace, celulită.
Contraindicatii: persoanele melancolice, predispuse la depresie psihică.

INDIGO: Culoarea indigo combină albastrul intens al gândirii clare, lucide cu aspectele nuanței de roșu stabilizator, de aceea prin asimilarea acestei culori devin posibile schimbări benefice rapide la toate nivelurile fiintei umane. Culoarea indigo este un agent purificator al sistemului circulator și ameliorează durerile, datorită proprietăților sale sedative, antialgice și anestezice.
Indicatii: migrene, diminuarea sau pierderea senzației gustative sau a mirosului, stimularea activității glandei tiroide, nevralgii, stări obsesive, afecțiuni bronhopulmonare, sinuzite.

ALB: Culoarea albă conține toate culorile spectrului vizibil și este sinteza tuturor efectelor terapeutice ale acestora. În ceea ce privește lumina albă naturală (de la soare), aceasta crește tonusul tuturor organelor interne. Practic nu există afecțiune care să reziste unei băi de lumină alb-strălucitoare. Albul este perceput ca expresie a purităţii, curăţeniei şi limpezimii. Persoanele care se înconjoară de mult alb au intenţii bune, sunt darnice, inocente şi, de obicei, adeptele stilului de viaţă simplu. Nu le plac complicaţiile, nu se implică în scandaluri şi ies de cele mai multe ori din fiecare confruntare cu fruntea sus. Caracteristicile acestor persoane sunt diplomaţia şi forta de caracter. Dacă este folosit în decorarea biroului, albul pur şi intens face pupilele să se contracte, de aceea este considerat obositor.
Indicatii: gripa, bronșită, afectiuni hepatice, diabet, diferite afectiuni endocrine, tulburari de crestere, depresii, anxietate, diverse nevroze.