Cum îți afectează sănătatea medicamentele pe care le iei

Medicamentele, cele care te fac “să te simți bine”, reduc nivelurile de micronutrienți în trei moduri.

În primul rând, unele medicamente (pentru deficit de atenție) reduc apetitul. În cazul dietelor hipocalorice, prin reducerea cantității de alimente se reduce și posibilitatea ca tu să primești toți micronutrienți de care ai nevoie într-o zi.
În al doilea rând, alte medicamente precum antidepresivele și steroizii au un efect opus. Ele duc la variații ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la poftă de carbohidrați simpli precum pâine, paste, dulciuri, care adesea sunt pline de zahăr și grâu (doi tâlhari de micronutrienți).
Al treilea mod prin care medicamentele ne sabotează nivelurile micronutrienților este prin extragerea direct a acestora din corpul nostrum. Cu alte cuvinte, simplu act de a lua un medicament prescris te “jefuiește” de anumiți micronutrienți. În concluzie medicamentul prescris poate fi “o pilulă antinutrienti”, care te sărăcește de micronutrienții necesari fără ca tu să știi.
Să luăm câteva exemple:
Antidepresivele

În timp ce sunt luate pentru a reduce depresia, au diverse efecte secundare care sunt specificate în prospect. Un alt efect secundar despre care nu se vorbește este privarea de un micronutrient esențial și anume – seleniu. Și ce crezi? Seleniu are un rol important în metabolismul creierului. O lipsă de seleniu are un efect negativ asupra psihicului și poate fi însoțită de o incidență crescută a depresiei și a altor boli psihice. Deci aceste medicamente elimină exact micronutrientul de care este nevoie pentru a lupta contra depresiei în mod natural. Un consum de fructe de mare, bogate în seleniu și omega 3 de trei ori pe săptămână, scade cu 50% rata depresiei.
Această clasă de medicamente scade nivelurile vitaminelor B6, B9, B12 și C. Un deficit de vitamina B, poate duce la creșterea homocisteinei, care poate cauza atrofia unei părți din creier afectată cel mai des de Alzheimer.
Statinele (medicamentele pentru colesterol). Într-un studiu publicat în Diabetologia, cercetătorii care au studiat efectele statinelor timp de 6 ani,pe mai mult de 8000 de participanți nondiabetici,între 43 și 73 ani, au descoperit că tratamentul cu statine crește riscul de diabet de tip 2 cu pînă la 46%.
Un alt studiu din 2015, publicat în revista Movement Discorders, a constatat că cei care iau statine prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta boala Parkinson decât cei care nu iau.
Un alt efect secundar al statinelor care a început să atragă atenția este deteriorarea musculară și afectarea funcției cardiace la pacienții cu risc de infarct miocardic. De ce? Pentru că, acest efect este cauzat de sărăcirea de Co Q10. Statinele scad nivelul de Co Q10, un micronutrient esențial pentru funcționarea corespunzătoare a inimii.Și din nou, un micronutrient absolut necesar pentru sănătatea inimii este cel diminuat de tratamentul bolii de inimă.
Medicamentele care tratează arsurile din capul pieptului. Aceste medicamente te pot sărăci de vitamina B1, B9, B12 și D, precum și de următoarele minerale :calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc.

Întabelul de mai jos poți vedea efectele secundare generate de micronutrientul afectat.

Aceste informații nu sunt personalizate și nu reprezintă un tratament la problemele cu care te confrunți. Pentru rezolvarea problemelor de sănătate este necesară o analiză complexă asupra stării tale de sănătate și un program personalizat pe care le poți obține aici
*Sursa:

www.movementdisorders.org
www.diabetologia-journal.org
The micronutrient miracle – Jason & Mira Calton