Care sunt sistemele majore de organe implicate in procesul de detoxifiere:

Ficatul – curatarea filtrului

Responsabil cu filtrarea toxinelor din sange, cu descompunerea proteinelor complexe, a grasimilor si a carbohidratilor (vezi categorii alimente). Indicii toxicitatii: probleme cu vederea, ingalbenirea ochilor, vedere incetosata, unghii sfaramicioase, crapaturi ale unghilor de la picioare, dungi verticale pe unghii sau pete negre, in special la unghia de la degetul mare al piciorului, precum si emotii negative (vezi gandeste pozitiv) manie, ura, depresie, irascibilitate, furie.

Sangele si limfa: tevile

In medicina chineza starea fluxului sangvin este considerata principalul indicator al sanatatii sau al bolii si un factor decisiv in vindecare. Limfa gestioneaza toxinele care sunt cel mai greu de eliminat si reziduurile care sunt cele mai acide din corp. Indicii toxicitatii: amigdalite, faringite, afectiuni ale sinusurilor, inflamatii ale urechilor, tumefierea sanilor si a prostatei, depozit albicios lingual, puls slab, retentie de apa, diverse tumori si cancere.

Rinichii si vezica urinara: sistemul de evacuare 

In medicina chineza rinichii sunt „radacina vietii”, motiv pentru care sunt considerati atat de importanti pentru sanatate si vitalitate. Energia rinichilor regleaza si starea oaselor si a maduvei. Atunci cand energia rinichilor este diminuata apar artrita, artoza, gonartroza, reumatismul si diverse afectiuni ale maduvii spinarii. Indicii toxicitatii: tiuit in ureche, sterilitate, impotenta, dispnee, tulburari respiratorii, aversiune fata de frig, membre reci, pierderi de constiinta, diaree matinala, hemoroizi, retentie de apa, precum si emotii de frica, incertitudine, nesiguranta, griji legate de bani.

Intestinele: curatarea canalului colector

Numit „ministerul transportului” in medicina chineza, colonul transforma reziduurile digestive din lichide in solide, facand ca aceste materii solide sa inainteze catre rect, pentru a fi eliminate. Indicii toxicitatii: cand colonul este imbacsit cu reziduuri putrede, toxinele sunt directionate catre plamani si piele, cauzand congestionarea plamanilor, infectii bronsice, eruptii cutanate cu puroi, varice, alergii la anumite alimente, raceli frecvente, ochii rosi si cearcane sau pungi sub ochi, par fragil, dureri lombare si dureri de cap, constipatie, oboseala, lipsa de energie, somnolenta, acumulare excesiva de gaze, crampe abdominale, inflamatii ale stomacului, greutate excesiva cu pierderea dificila a kg in plus, precum si neiertarea, imposibilitatea de a depasi trecutul, asumarea rolului de victima (toata lumea e vinovata de situatia ta, parintii, trecutul, guvernul, tara in care traiesti, sistemul, vremea etc).

Plamanii si bronhiile: curatarea ventilului de aerisire

Plamanii sunt numiti si „prim-ministrul” organelor interne si au rolul de a ajuta inima sa regleze pulsul si tensiunea arteriala prin intermediul respiratiei diafragmatice. Indicii toxicitatii: pete si alte probleme dermatologice, plaman congestionat si incarcat cu mucus, tuse, tulburari bronhice, dispnee, depresie sau accese de plâns, oboseală, amenoree, dificultăţi de respiraţie, rezistenţă redusă la răceli şi gripă, palpitaţii, ameţeli, insomnie şi anxietate, precum si emotii de tristete si durere sufleteasca.

Creierul si nervii: curatarea si echilibrarea circuitelor

Daca creierul este agitat din cauza unor expuneri toxice excesive, nu poate ramane in stare de odihna si relaxare, prin urmare nu poate accesa functiile de detoxifiere si vindecare. Indicii toxicitatii: exces de metale grele in special plumb si mercur, ceata mentala, oboseala psihica, lipsa de concentrare, senzatia ca nu iti ajunge timpul sa rezolvi anumite situatii, probleme cu somnul.