Pentru a putea invata cum sa gestionam stresul, haideti sa vedem cum functioneaza sistemul nervos autonom.
Toate functiile vitale ale corpului sunt controlate de sistemul nervos autonom, care are doua componente antagonice:

  1. Sistem nervos simpatic – circuitul actiunii. Aceasta componenta este activata de orice fel de epuizare fizica, de efort intens, excitatie, stimulare senzoriala, agitatie emotionala sau de orice activitate intensa.
  2. Sistem nervos parasimpatic – odihna si relaxare. Coordoneaza sistemul imunitar, controleaza reactiile de autodetoxifiere si autocuratire, regleaza functiile excretoare.

Corpul uman este conceput sa functioneze intr-o stare sanatoasa de echilibru intre aceste doua tipuri de reactii nervoase. In prezent aproape toata omenirea este blocata in starea simpatica, hiperactiva, epuizanta, cu efect toxifiant foarte puternic al sistemului nervos autonom, avand la dispozitie foarte putin timp pe care sa il petreaca in starea parasimpatica, de vindecare si de revigorare. Stilul de viata modern „trebuie sa muncesc din greu” permite rareori perioade sustinute de relaxare si de odihna. Suprasolicitarea, abuzul de alimente si bauturi, suprastimularea simturilor si hiperexcitarea emotilor, toate conlucreaza, mentinand mereu active circuitul actiunii, fapt care duce la o stare de epuizare constanta, atat fizica cat si psihica,dar si la exces de toxine.

Rezultatul, un corp si o minte epuizata!

Din pacate nu putem renunta la locul de munca sau la rutina de zi cu zi pentru a putea fi relaxati si odihniti. Ceea ce putem face este sa gasim un echilibru care sa nu ne epuizeze mintea si corpul. Beneficiaza de o consultatie online pentru a gasi acest echilibru.