Acțiunea diferitelor organe implicate în digestie – medicina chineză

Acest articol, îți oferă posibilitatea de a înțelege “de ce-ul” ,referitor  la simptomele tale generate de o digestie insuficientă și soluțiile la problemele tale.

Pașii necesari pentru a  EVITA o digestie insuficientă:

1.”Deschiderea stomacului”: – adică stimularea apetitului;

2. Coborârea alimentelor în stomac și armonizarea splinei cu stomacul;

3. Stimularea și limitarea focului în stomac;

4. Coborărea în intestinul gros (eliminarea)

5. Distribuirea substanțelor nutritive.

 

1. Primul lucru care trebuie făcut este să stimulăm apetitul,ceea ce în sens energetic înseamnă și stimularea activării elementelor care vor servii digestia. Există căteva alimente considerate „aperitive” (derivat din cuvântul latinesc – aperire –  „a deschide”)

 • Condimentele picante,tind să miște,iar digestia necesită mișcare;
 • Rădăcinile și tuberculii,care,ca vector energetic,coboară; (morcov)
 • Gustul acru, deoarece are efect astringent și favorizează procesele digestive; (murături)
 • Alimentele „ dure”, care necesită mestecare, deoarece masticația stimulează digestia. (alune sau nuci)

2. Conform medicinii chineze,natura energetică a stomacului este coborâtoare, pentru a stimula procesele digestive.În cazul tulburării acestei componente fiziologice,se constată starea definită  “qi rebel”, maifestată prin simptome de greață,eructații,sughiț,reflux,iar în situații mai grave vărsături.

Alimente care ne pot ajuta:

 • Rădăcinile – în special ghimbirul
 • Alimente cu gust amar în cantități mici- spanac,rucola,păpădie,salată verde,cicoare.

Armonizarea splinei cu stomacul. Senzația că avem ceva în gât și nu reușim să îl facem să coboare,sau senzația de blocaj la nivelul pieptului,definit “constricție diafragmatică”, sunt asociate cu o lipsă de armonie între splină și stomac. De aceea în tulburările de stomac avem semne de ridicare,greață,sughiț și vărsături, pe când cele de splină provoacă semne de coborâre excesivă precum diareea sau un prolaps al organelor.

3. „Activarea focului în stomac”, în teminologia occidentală – secreție de acid gastric. Și în această fază avem nevoie de o echilibrare pentru a facilita un foc adecvat în stomac și pentru a evita ca acesta să devină excesiv și să scape de sub control.

a) Un foc insuficient în stomac (acid gastric diminuat sau deficit de qi al splinei), duce la abdomen balonat și rece la palpat și digestie lentă.

Alimente care stimulează focul în stomac:

 • Germenii
 • Tuberculii
 • Proteinele animale (în special carnea) și vegetale (în special quinoa și amarant gătite)
 • Condimentele (usturoi și ardei iute dar nu în exces)

b) Exces de foc în stomac. Semne tipice – reflux gastroesofagian, foame nervoasă, poftă de mâncare exagerată, transpirație abundentă după masă, gust amar în gură, culoare rosie aprins a limbii, limbă cu crăpături adânci, bulimie, ulcer gastric.

Alimente ajutătoare:

 • Alimente cu gust amar – rucola,păpădie,spanac,anghinare;
 • Alimente cu gust acru în cantitate moderată mai ales dacă fierea este scoasă;
 • Cereale- meiul,orzul și orezul basmatic;
 • Fructe – mere și pere;
 • Legume gătite la abur sau sub formă de ciorbe si supe.

 4. Cele trei organe asociate eliminării sunt intestinul subțire, intestinul gros și vezica. Din punct de vedere energetic, plămânii joacă și ei un rol important. Procesul de evacuare necesită o activitate peristaltică intensă, o acțiune a musculaturii intestinale care permite mai întâi mișcarea alimentelor în intestine și apoi eliminarea. Această activitate peristaltică se datorează energiei plămânului. Prin urmare niște plămâni slabi, pot afecta peristaltismul și capacitatea corpului de a elimina. Persoanele cu plămâni slabi pot întâmpina dificultăți de evacuare sau chiar de oxigenare insuficientă a sângelui.

Abdomenul inferior, este locul consacrat, pe de o parte eliminării prin defecație și urinare a substanțelor nedigerate din corp,iar pe de alta, conservării esenței noastre vitale păstrate în organele sexuale și rinichi. În cazul în care organismul percepe o stare de epuizare a propriei energii „să închidă porțile”, cauzând constipație.

Alimente ajutătoare:

 • Ghimbir și curcuma;
 • Nuci, migdale, alune;
 • Fructe – mere, pere, prune, smochine, mandarine, clementine;
 • Alimente cu gust amar – rucola, păpădie, spanac, anghinare;

            Eliminarea necesită în primul rând apă. Hidratarea este foarte importantă.

5. Distribuirea substanțelor nutritive reprezintă etapa finală a procesului digestiv,iar organul responsabil de finalizarea procesului de digestie este Dacă nu se produce această distribuire,ne confuntăm cu stagnarea abdominală manifestată prin balonare,somnolență după masă,abdomen tare și uneori dureros,letargie,senzație de plenitudine abdominală.

Splina nu are suficientă energie pentru a finaliza digestia  și apare fermentația (în medicina chineză” umiditate în splină”). Persoanele cu o splină slabă digeră foarte greu carbohidrații și glucidele.

Alimentele care pot ajuta splina sunt germenii, în special de orz și orez, ridichea, merele și perele consumate la două ore după masă.

Mai multe detalii despre digestia alimentelor aici.