Uleiurile MCT

Ce este un ulei MCT?
MCT= trigliceride cu lanț mediu.Mai pe înțelesul tuturor sunt o formă de grăsime pe care corpul o transformă foarte repede în energie. Spre deosebire de trigliceridele cu lant lung, acestea sunt usor absorbite din tractul gastro-intestinal, fiind metabolizate rapid de catre ficat, iar datorita acestui fapt reprezinta o sursa excelenta si deosebit de rapida de energie.
• Beneficiile uleiului MCT.
 Scade colesterolul si nivelul de zahar din sânge.
 asigură buna funcționare a metabolismului și a functiilor celulare.
 Susține în mod activ pierderea în greutate
 este ușor și rapid digerabil
 are o absorbție excelentă
 este o sursă perfectă de energie
 are un conținut scăzut de carbohidrați
 susține performanța fizică
 este ideal pentru persoanele cu probleme digestive
 se poate utiliza și ca ingredient in bucatarie sau la prepararea shakurilor.

Există 3 tipuri de ulei MCT : C8,C10 și C12(atomi de carbon) și fiecare oferă beneficii unice.
1.C8 (acid caprilic) se găsește în nucă de cocos,unt,laptele mamiferelor.
Când ingerați C8, se transformă aproape instantaneu în cetone, mici pachete de energie care sunt o alternativă puternică la sursa tipică de combustibil a organismului, glucoza. Cetonele sunt mai eficiente decât glucoza, creând mai multă energie în timp ce consumă mai puțin oxigen
Câteva avantaje pentru C8:
Combate infecția. este un puternic antibacterian. Într-un studiu din 2005, cercetătorii au adăugat C8 la laptele de vacă. C8 a ucis aproape toate bacteriile Streptococcus, Staphylococcus și E. coli din lapte.Reduce inflamația intestinelor. Adăugarea de C8 în dieta dvs. poate suprima interleukina 8, o proteină care provoacă inflamații intestinale. Aceasta ar putea însemna o digestie mai ușoară și poate face ca C8 să fie util în special dacă aveți un intestin sensibil.
2.C 10(acid capric) provine din uleiul de nucă de nucă de cocos, uleiul de sâmbure de palmier, laptele de capră și grăsimile animale
Câteva avantaje interesante:
Uciderea drojdiei și a ciupercilor (inclusiv Candida). C10 este un antifungic puternic. Într-un studiu din 2001, C10 a distrus rapid 3 tulpini de Candida albicans, o drojdie care poate provoca probleme digestive atunci când scapă de sub control în intestin.
Sporirea imunității. Când mamele care alăptează au consumat alimente bogate în C10, puterea antimicrobiană a C10 a fost transmisă sugarilor care alăptează, sporind capacitatea lor de a combate infecțiile și virusurile. Adulții în vârstă vor obține aceleași beneficii,.

3.C 12(acid lauric)– forța antimicrobiană
Reprezintă aproximativ 48% din grăsimea uleiului de nucă de cocos.
Dintre cele 3 tipuri de MCT, C12 este cel mai puternic antibacterian.Corpul uman transformă C12 în monolaurin, un compus puternic care ucide agenți patogeni precum rujeola, herpes simplex și E. coli.
C12 face și alte câteva lucruri:
Persoanele care au înlocuit o parte din grăsime din dieta lor cu C12 au pierdut mai mult în greutate Înlocuirea unor grăsimi cu ulei MCT sau ulei de nucă de cocos te poate ajuta să slăbești treptat.
Combaterea acneei Un studiu din 2009 a concluzionat că, datorită proprietăților sale antimicrobiene puternice, C12 a fost mai eficient în tratamentul acneei decât în tratamentul principal al acneei, cu peroxidul de benzoil.

*Notă : pentru față se folosește uleiul de cococs pentru ten.
Gătit la cald. C12 are un punct de fum ridicat. Este motivul pentru care uleiul de nucă de nucă de cocos este atât de bun pentru gătitul la căldură înaltă, cum ar fi mâncarea și prăjirea.
O alegere bună ar fi să alegeți un ulei de cocos care să conțină toate cele trei variante.
Atăt nuca de cocos cât și apa de cocos reprezintă o sursă bogată în nutrienți.